Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 26 kwietnia 2024
w Esensji w Esensjopedii

‹TRANSATLANTYK Festival Poznań 2013›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
CyklTransatlantyk
MiejscePoznań
Od2 sierpnia 2013
Do9 sierpnia 2013
WWW

Transatlantyk 2013 - Kino Kulinarne

Esensja.pl
Esensja.pl
Festiwal TRANSATLANTYK Festival Poznań po raz trzeci zaprezentuje w Poznaniu wyjątkową jakość kina kulinarnego. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem, widzowie oprócz seansów
w poznańskim Multikinie 51, będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi, kolacjach. Bilet na każdy z 5 seansów wart 150 zł jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej przestrzeni restauracyjnej. Bilety będzie można nabyć od początku lipca na eBilet.pl.

Transatlantyk 2013 - Kino Kulinarne

Festiwal TRANSATLANTYK Festival Poznań po raz trzeci zaprezentuje w Poznaniu wyjątkową jakość kina kulinarnego. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem, widzowie oprócz seansów
w poznańskim Multikinie 51, będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi, kolacjach. Bilet na każdy z 5 seansów wart 150 zł jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej przestrzeni restauracyjnej. Bilety będzie można nabyć od początku lipca na eBilet.pl.

‹TRANSATLANTYK Festival Poznań 2013›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
CyklTransatlantyk
MiejscePoznań
Od2 sierpnia 2013
Do9 sierpnia 2013
WWW
Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji TRANSATLANTYK Festival Poznań. Wzrost znaczenia sztuki kulinarnej, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, znalazł swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Pozornie zwyczajne przygotowywanie posiłków zyskało rangę procesu twórczego i stało się ważnym kluczem do duchowości współczesnego człowieka. Niezwykłość kulinarnego świata dostrzegli m.in. twórcy Festiwalu Filmowego Berlinale, którzy 7 lat temu po raz pierwszy zaprezentowali berlińskiej publiczności nowatorską sekcję filmową, w której pokazy filmu połączono z inspirowaną danym tytułem kolacją. W 2013 roku w Berlinie pod hasłem „Dig Your Food – From Field to Fork” pokazano 16 filmów, starannie wyselekcjonowanych przez kuratora cyklu Thomasa Strucka, który czuwa także nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.
Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują, jak zawsze, wyśmienici szefowie kuchni wśród których znajdą się Tomasz Trąbski, Jakub Adamczyk, Radek Nejman a także dwóch zagranicznych szefów kuchni. Dodatkową wartością wieczoru będą dyskusje z uznanymi twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Festiwalu Berlinale.
W ramach tegorocznej sekcji Kina Kulinarnego zostanie wyświetlonych 5 filmów połączonych z wykwintną kolacją.
W sekcji zobaczyć będzie można: „Make Hummus Not War” australijskiego podróżnika i dokumentalisty Trevora Grahama. Film jest swoistą relacją telewizyjną z obszaru konfliktu izraelsko-palestyńskiego, która z czasem przenosi nas do klimatycznych małych knajpek i rodzinnych restauracyjek na ulicach Jerozolimy, Beirutu, Tel Avivu i Nowego Jorku, rozbrzmiewających dźwiękami lokalnej muzyki i pachnących zatarem, szafranem i curry, by w pełen uroku i bezpretensjonalnego poczucia humoru sposób pokazać, że pokój ponad podziałami jest możliwy. Właśnie przy jedzeniu.
W rejonie małych, włoskich ogródków rozgrywa się akcja filmu „Historia ruchu Slow Food” w reżyserii Stefano Sardo - opowieści o pasji do doskonałego jedzenia, która przezwycięża pasję do polityki lewicującego aktywisty i początkującego dziennikarza Carlo Petriniego. Czyniąc ze spaghetti włoskiej „Mammy” symbol patriotyzmu, jednocześnie będąc fascynatem wyśmienitego włoskiego wina, produktów lokalnych i niekończącego się biesiadowania, Petrini tworzy wokół siebie ruch Slow Food, mający już w tej chwili zasięg międzynarodowy. Porywające włoskie smaki, wsparte intelektualnym zapleczem świetnie wykształconego i doskonale przemawiającego Petriniego, dają ciekawą perspektywę na powstanie największej jak dotąd inicjatywy propagującej kulturę zdrowego - i przyjemnego - jedzenia.
Idea zdrowego i odpowiedzialnego odżywiania się jest też przewodnia dla ciekawego projektu Amerykanina Jeremy’ego Seiferta -„GMO/OMG”. Zainspirowany swoim 6-letnim synkiem i jego obsesyjnym zainteresowaniem nasionami, postanawia wyruszyć w podróż przez Stany Zjednoczone w poszukiwaniu odpowiedzi na to, czym właściwie jest Żywność Genetycznie Modyfikowana i czy w kraju wysoce uprzemysłowionym jest w ogóle jeszcze możliwa kontrola nad tym, co jemy. Z perspektywy zaangażowanego ojca trójki dzieci z przerażeniem odkrywa, że nawet ryba złowiona w teoretycznie krystalicznie czystym źródle Narodowego Parku Sekwoi nie jest wolna od GMO a świadomość Amerykanów w tym temacie jest celowo ograniczana przez korporacyjnych gigantów.
Metafora rodziny jest też osią filmu „Małże i miłość” holenderskiej reżyserki Willemiek Kluijfhout, opowiadającego teoretycznie o cyklu rozwojowym muli, a tak naprawdę - o pasji do ich hodowania, rozmnażania, obserwowania, a na koniec - oczywiście zjadania. Liczba restauracji odznaczonych przez Michelin oraz kucharzy o światowej renomie jest zadziwiająco wysoka jak na tak niewielki kraj, z jedzenia muli Holendrzy uczynili zaś sport narodowy. Jednak to miłość do tych niepozornych żyjątek przepełnia niemal każdy kadr tego poetyckiego filmu, nadając im cech ludzkich i wywołując autentyczne współczucie, gdy widzimy, jak lądują we wrzątku...
„Jadoo” znaczy „magiczny” w języku Hindi. Film w reż. Amita Gupty opowiada historię dwóch braci: Radży i Dżagi, obu wspaniałych szefów kuchni, którzy po straszliwiej kłótni rozdzierają rodzinną książkę kucharską na dwie części. Jednemu zostają w ręku przepisy na przystawki, drugiemu na dania główne. Bracia otwierają konkurujące ze sobą restauracje po dwóch stronach ulicy. Niestety każdy z nich zna tylko część rodzinnych sekretów na najlepsze indyjskie potrawy, co obu z nich doprowadza do szaleństwa... Komediowa opowieść o jedzeniu, rodzinnych waśniach i więzach oraz wyzwaniach miłości.
W tym roku o podniebienia widzów zadba znakomity team szefów kuchni, których różniwiele, łączy zaś jedno – wszyscy są absolutnymi specjalistami w swoim fachu.
TOMASZ TRĄBSKI – szef kuchni, kulinarny podróżnik, który na stałe zakotwiczył w poznańskiej restauracji Concordia Taste. Pracował w Wielkiej Brytanii i Irlandii, m.in. w prestiżowej Bentley’s Restaurant. Po powrocie do Polski pracował m.in. w poznańskiej Fanaberii. Uwielbia kuchnię indyjską i marokańską, choć – jak sam przyznaje – od pewnego czasu skłania się ku daniom staropolskim. Z wykształcenia… politolog.
JAKUB ADAMCZYK – szef kuchni stołecznej Winosfery. Umiejętności szkolił w Londynie, w kuchni restauracji Mayfair, wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin. W pracy uwielbia zaskakiwać klientów oryginalnymi kulinarnymi zestawieniami. Jaką niespodziankę przygotuje na TRANSATLANTYK Festival Poznań?
RADEK NEJMAN – szef kuchni restauracji Vine Bridge w Poznaniu. Choć ochoczo czerpie z kuchni chińskiej, francuskiej a nawet islandzkiej, przyznaje, że najwięcej zawdzięcza kuchni swojej babci. Potrawy przygotowuje w duchu idei slow food. Nominowany do „Kulinarnego odkrycia roku 2011”.
Sponsor Kina Kulinarnego: „ŠKODA. Wiesz co dobre!”
Patroni medialni Kina Kulinarnego: Kuchnia, Design Alive, Kukbuk, Czas Wina, White Plate.
koniec
19 lipca 2013

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Czy zawód programisty to wciąż przyszłościowa profesja?

26 IV 2024

Od kilku lat w branży IT dało się zaobserwować pewien zastój w zapotrzebowaniu na informatyków i programistów. Wśród osób kształcących się w tym właśnie kierunku spowodowało to niemałą panikę. Czy jest się czego obawiać?

więcej »

Promocja: Przebarwienia na twarzy - jak sobie z nimi radzić?

19 IV 2024

Przebarwienia na twarzy mogą mieć naprawdę różne pochodzenie. Mogą być wynikiem zarówno działania słońca, jak i zmian hormonalnych, stanów zapalnych, a także niewłaściwej pielęgnacji skóry. Zobacz jak sobie radzić z przebarwieniami.

więcej »

Promocja: Z ekranu komputera na dywan – najlepsze LEGO dla graczy

11 IV 2024

W świecie pełnym ekscytujących gier komputerowych LEGO wkracza na scenę, oferując szeroki wybór zestawów, które przenoszą ulubione światy wirtualne prosto na dywan w pokoju malucha. Dla fanów gier, zarówno młodych, jak i tych bardziej dojrzałych, LEGO stworzyło zestawy, które zapewniają godziny wspaniałej zabawy. Jakie jest najlepsze LEGO dla graczy? Wybierz je wspólnie z nami!

więcej »

Polecamy

Knajpa na szybciutko

Z filmu wyjęte:

Knajpa na szybciutko
— Jarosław Loretz

Bo biblioteka była zamknięta
— Jarosław Loretz

Wilkołaki wciąż modne
— Jarosław Loretz

Precyzja z dawnych wieków
— Jarosław Loretz

Migrujące polskie płynne złoto
— Jarosław Loretz

Eksport w kierunku nieoczywistym
— Jarosław Loretz

Eksport niejedno ma imię
— Jarosław Loretz

Polski hit eksportowy – kontynuacja
— Jarosław Loretz

Polski hit eksportowy
— Jarosław Loretz

Zemsty szpon
— Jarosław Loretz

Zobacz też

Inne recenzje

Transatlantyk 2013: Dzień 8
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Iwona Michałowska

Transatlantyk 2013: Dzień 7
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Zuzanna Witulska

Transatlantyk 2013: Dzień 6
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Zuzanna Witulska

Transatlantyk 2013: Dzień 5
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Zuzanna Witulska

Transatlantyk 2013: Dzień 4
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Zuzanna Witulska

Transatlantyk 2013: Dzień 3
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Zuzanna Witulska

Transatlantyk 2013 - Varèse Sarabande

Transatlantyk 2013 - Master Classes

Transatlantyk 2013 - Sekcje Filmowe

Poza gatunkiem: Superbohater

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.