Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 28 kwietnia 2024
w Esensji w Esensjopedii

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
‹Tradycje kulinarne Japonii›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTradycje kulinarne Japonii
Data wydania30 listopada 2006
Autor
Wydawca Hanami
ISBN978-83-60740-00-2
Format176s. 124×195mm
Cena29,90
Gatuneknon‑fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Nie tylko sushi
[Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Japonii” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Widziałem swego czasu pewna parę w hotelowej restauracji z japońskim menu, która zamówiła sushi, po czym zaczęła jeść owe wszelkie maki, hosomaki i nigiri za pomocą noża i widelca, krojąc potrawy na małe kawałeczki. To tak, jakby w naszej kulturze, w eleganckim lokalu, ktoś zaczął jeść lewą ręką ziemniaki, w prawej trzymając schabowy.

Konrad Wągrowski

Nie tylko sushi
[Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Japonii” - recenzja]

Widziałem swego czasu pewna parę w hotelowej restauracji z japońskim menu, która zamówiła sushi, po czym zaczęła jeść owe wszelkie maki, hosomaki i nigiri za pomocą noża i widelca, krojąc potrawy na małe kawałeczki. To tak, jakby w naszej kulturze, w eleganckim lokalu, ktoś zaczął jeść lewą ręką ziemniaki, w prawej trzymając schabowy.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
‹Tradycje kulinarne Japonii›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTradycje kulinarne Japonii
Data wydania30 listopada 2006
Autor
Wydawca Hanami
ISBN978-83-60740-00-2
Format176s. 124×195mm
Cena29,90
Gatuneknon‑fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Japońska kuchnia (nie tylko sushi i sashimi rzecz jasna) to oczywiście nie tylko sposób na zaspokajanie głodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni jedzenie to istotny element spotkań towarzyskich, a oprócz smaku i kalorycznej zawartości pożywienia równie ważny jest sposób jego podania, kolorystyka, estetyka ułożenia w naczyniu, a nawet wrażenia dotykowe odczuwane na podniebieniu podczas połykania, jak i dźwięk wydawany w trakcie tego procesu… W Polsce może jeszcze nikt nie spogląda na japońskie potrawy tak holistycznie, ale nie da się ukryć, że z jednej strony wyrastające jak grzyby po deszczu restauracje sushi stały się błyskawicznie jednym z miejsc preferowanych na spotkania biznesowe, z drugiej – dostrzegamy popkulturowe znaczenie japońskiego jadła. Wystarczy wspomnieć choćby film „Kill Bill” i scenę rozmowy Umy Thurman z Sonnym Chibą, która zaczęła się od zamówienia sake podczas przygotowywania sushi, a na mieczu samurajskim zakończyła.
Aby więc wiedzieć, o co chodzi w filmach, móc zabłysnąć w towarzystwie podczas spotkań nie tylko biznesowych czy też po prostu uniknąć takiego faux pas, jakie popełniła wspomniana na początku para, warto wiedzieć więcej na temat japońskich tradycji kulinarnych. Mała książeczka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek stawia sobie za cel przybliżenie historii kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.
Nie jest to książka kucharska, nie jest to też poradnik japońskiego savoir vivre, choć pewne elementy tych tematów pojawiają się. „Tradycje kulinarne Japonii” opowiadają przede wszystkim historię japońskiej kuchni. W kolejnych rozdziałach, odpowiadającym kolejnym historycznym erom Japonii, dowiadujemy się, jakie nowe dania powstawały, jakie wydarzenia, przemiany gospodarcze i społeczne im sprzyjały, jakie były wpływy zwyczajów i kuchni zagranicznej. Oczywiście dania to nie wszystko – istotny jest też proces przygotowania, sposób podania, naczynia, rytuały. Autorka stara się dodawać również pewne historyczne ciekawostki – na przykład opowieść o urzędniku, który był tak uczciwy, że pieniędzy wystarczało mu jedynie na tofu, co spowodowało, że tym mianem do dziś określa się biednych i uczciwych urzędników państwowych. Tofu, jak wiadomo, u nas się nie przyjęło…
Rys historyczny uzupełnia przydatny rozdział o zasadach japońskiej etykiety, z którego można między innymi dowiedzieć się, jak NIE jeść pałeczkami, i o tym, że popularny u nas zwyczaj rozprowadzania chrzanu wasabi w sosie sojowym to rzecz karygodna i wysoce nieestetyczna…
Chętnym do poznawania Japonii „od kuchni” książeczka z pewnością bardzo się przyda, choć zapamiętanie setek sformułowań japońskich do łatwych nie należy. Wszystko wskazuje, że to początek, a wydawnictwo Hanami będzie w kolejnych tomikach przybliżać inne aspekty kulturalne Kraju Kwitnącej Wiśni.
Szkoda jedynie, że z setek pięknych estetycznie kombinacji, jakie tworzą japońskie dania, na okładkę trafił niespecjalnie efektowny makaron…
koniec
30 czerwca 2007

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jak to dobrze, że nie jesteśmy wszechwiedzący
Joanna Kapica-Curzytek

28 IV 2024

Czym tak naprawdę jest tytułowa siła? Wścibstwem czy pełnym pasji poznawaniem świata? Trzech znakomitych autorów odpowiada na te i inne pytania w tomie esejów pt. „Ciekawość”.

więcej »

PRL w kryminale: Człowiek z blizną i milicjant bez munduru
Sebastian Chosiński

26 IV 2024

Szczęsny szybko zaskarbił sobie sympatię czytelników, w efekcie rok po roku Anna Kłodzińska publikowała kolejne powieści, w których rozwiązywał on mniej lub bardziej skomplikowane dochodzenia. W „Srebrzystej śmierci” Białemu Kapitanowi dane jest prowadzić śledztwo w sprawie handlu… białym proszkiem.

więcej »

Studium utraty
Joanna Kapica-Curzytek

25 IV 2024

Powieść czeskiej pisarki „Lata ciszy” to psychologiczny osobisty dramat i zarazem przejmujący portret okresu komunizmu w Czechosłowacji.

więcej »

Polecamy

Poetycki dinozaur w fantastycznym getcie

Stare wspaniałe światy:

Poetycki dinozaur w fantastycznym getcie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza wojna... czasowa
— Andreas „Zoltar” Boegner

Wszyscy jesteśmy „numerem jeden”
— Andreas „Zoltar” Boegner

Krótka druga wiosna „romansu naukowego”
— Andreas „Zoltar” Boegner

Jak przewidziałem drugą wojnę światową
— Andreas „Zoltar” Boegner

Cyborg, czyli mózg w maszynie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Narodziny superbohatera
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza historia przyszłości
— Andreas „Zoltar” Boegner

Zobacz też

Tegoż twórcy

Kot nie dostąpi nirwany
— Miłosz Cybowski

Pijany jak tygrys
— Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Kosmiczny redaktor
— Konrad Wągrowski

Statek szalony
— Konrad Wągrowski

Kobieta na szczycie
— Konrad Wągrowski

Przygody Galów za Wielkim Murem
— Konrad Wągrowski

Potwór i cudowna istota
— Konrad Wągrowski

Migające światła
— Konrad Wągrowski

Śladami Hitchcocka
— Konrad Wągrowski

Miliony sześć stóp pod ziemią
— Konrad Wągrowski

Tak bardzo chciałbym (po)zostać kumplem twym
— Konrad Wągrowski

Kac Vegas w Zakopanem
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.