Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 22 lutego 2024
w Esensji w Esensjopedii

Philip Seymour Hoffman

ImięPhilip Seymour
NazwiskoHoffman

Philip Seymour Hoffman nie żyje

Esensja.pl
Esensja.pl
Philip Seymour Hoffman, jeden z najwybitniejszych współczesnych aktorów amerykańskich, zmarł wczoraj w Nowym Jorku.

Philip Seymour Hoffman nie żyje

Philip Seymour Hoffman, jeden z najwybitniejszych współczesnych aktorów amerykańskich, zmarł wczoraj w Nowym Jorku.

Philip Seymour Hoffman

ImięPhilip Seymour
NazwiskoHoffman
Philip Seymour Hoffman należał do najwyżej cenionych współczesnych amerykańskich aktorów. Otrzymał Oscara za rolę tytułowego bohatera, słynnego pisarza w filmie „Capote”, ale wiele innych jego kreacji również zapadło w pamięć. Najsłynniejsze role zagrał w „Boogie Nights”, „Happiness”, „Magnolii”, „U progu sławy”, „Lewy sercowy”, „25 godzinie”, „Hazardziście”, „Capote”, „Zanim diabeł dowie się, że nie żyjesz” „Synekdocha, Nowy Jork”, „Wątpliwość”, „Idy marcowe”, „Mistrz”, pojawił się również w drugiej i trzeciej części „Igrzysk śmierci”.
Prawdopodobną przyczyną śmierci jest przedawkowanie heroiny.
Filmografia:
  • Szuler (Cheat, 1991)
  • Triple Bogey on a Par Five Hole (1991)
  • Zapach kobiety (Scent of a Woman, 1992) jako George Willis Jr.
  • My New Gun (1992) jako Chris
  • Cudotwórca (Leap of Faith, 1992) jako Matt
  • Znaleźne (Money for Nothing, 1993) jako Cochran
  • My Boyfriend’s Back (1993) jako Chuck Bronski
  • Joey Breaker (1993) jako Wiley McCall
  • Ucieczka gangstera (The Getaway, 1994) jako Frank Hansen
  • Naiwniak (Nobody’s Fool, 1994) jako Oficer Raymer
  • Kiedy mężczyzna kocha kobietę (When a Man Loves a Woman, 1994) jako Gary
  • The Yearling (1994) jako Buck
  • The Fifteen Minute Hamlet (1995) jako Bernardo, Horatio & Laertes
  • Sydney (1996) jako Gracz w kasynie
  • Twister (1996) jako Dusty
  • Boogie Nights (1997) jako Scotty
  • Liberty! The American Revolution (1997) jako Joseph Plumb Martin
  • Razem i oddzielnie (Next Stop Wonderland, 1998) jako Sean
  • Culture (1998) jako Bill
  • Big Lebowski (The Big Lebowski, 1998) jako Brandt
  • Córka mafii (Montana, 1998) jako Duncan
  • Patch Adams (1998) jako Mitch
  • Happiness (1998) jako Allen
  • Magnolia (1999) jako Phil Parma
  • Utalentowany pan Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999) jako Freddie Miles
  • Bez skazy (Flawless, 1999) jako Rusty Zimmerman
  • U progu sławy (Almost Famous, 2000) jako Lester Bangs
  • Hollywood atakuje (State and Main, 2000) jako Joseph Turner White
  • Czerwony smok (Red Dragon, 2002) jako Freddy Lounds
  • Lewy sercowy (Punch-Drunk Love, 2002) jako Daryl Fitzsimmons
  • 25. godzina (25th Hour, 2002) jako Jakob Elinsky
  • Love Liza (2002) jako Wilson Joel
  • Wzgórze nadziei (Cold Mountain, 2003) jako Wielebny Veasey
  • Hazardzista (Owning Mahowny, 2003) jako Dan Mahowny
  • Mattress Man Commercial (2003) jako Dean Trumbell
  • Nadchodzi Polly (Along Came Polly, 2004) jako Sandy Lyle
  • Empire Falls (2005) jako Charlie Mayne
  • Capote (2005) jako Truman Capote
  • Strangers with Candy (2005) jako Henry
  • Mission: Impossible III (2006) jako Owen Davian
  • Rodzina Savage (2007)
  • Wojna Charliego Wilsona (2007) jako Gust Avrakotos
  • Wątpliwość (2008) jako Ojciec Brendan Flynn
  • Radio na fali (2009) jako Książę
  • Idy marcowe (The Ides of March, 2011) jako Paul Zara
  • Mistrz (The Master, 2012) jako Lancaster Dodd
  • A Late Quartet (2012) jako Robert
  • Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia (The Hunger Games: Catching Fire, 2013) jako Plutarch Heavensbee
koniec
3 lutego 2014

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Promocja: Ładowarki samochodowe dla wygody i bezpieczeństwa

8 II 2024

Mobilność stała się jednym z najważniejszych elementów w życiu współczesnego społeczeństwa, a smartfony i inne urządzenia mobilne są nieodłącznymi gadżetami, które towarzyszą nam dosłownie wszędzie. Ładowarki samochodowe doskonale wpisują się w ten trend, umożliwiając ładowanie smartfonów, a także innych smart urządzeń w trakcie podróży służbowej, wakacyjnego wyjazdu czy też codziennych dojazdów do pracy. Dla osób, którym zależy na nieprzerwanym dostępie do wszystkich możliwości urządzeń (...)

więcej »

Ciepłe koce z mikrofibry. Zobacz, dlaczego musisz taki mieć!

19 I 2024

Lekka i wytrzymała, dobrze chłonąca wodę, szybkoschnąca a przy tym ciepła tkanina nadająca się na koc. Czy cokolwiek jest w stanie spełnić tak wyśrubowane warunki? Oczywiście! Koce z mikrofibry są dokładnie tym, czego szukasz!

więcej »

Dzień Dziadka - świeże i kreatywne pomysły na prezenty

12 I 2024

Dziadkowie odgrywają ważną rolę w życiu rodzinnym, przekazując swoje cenne doświadczenie życiowe następnym pokoleniom. To właśnie dlatego warto podarować seniorom na Dzień Dziadka coś wyjątkowego, aby mogli oni jeszcze bardziej cieszyć się życiem. Poniżej przedstawiamy Ci kilka świeżych i kreatywnych pomysłów na prezenty, które poprawią im humor!

więcej »

Polecamy

Zemsty szpon

Z filmu wyjęte:

Zemsty szpon
— Jarosław Loretz

Taśmowa robota
— Jarosław Loretz

Z wątrobą na dłoni
— Jarosław Loretz

Panika na planie
— Jarosław Loretz

Jak nie gryzoń, to może jaszczurka?
— Jarosław Loretz

A gdyby tak skrzyżować człowieka z gryzoniem... inaczej
— Jarosław Loretz

A gdyby tak skrzyżować człowieka z gryzoniem...
— Jarosław Loretz

Miły uśmiech na nowy rok
— Jarosław Loretz

Odcinek świąteczny
— Jarosław Loretz

Podniebne newsy
— Jarosław Loretz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.