Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 5 marca 2024
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXXIII

Konkursy

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Joe Todd Stanton
‹Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur
Tytuł oryginalnyArthur and the Golden Rope
Scenariusz
Data wydania23 sierpnia 2019
RysunkiJoe Todd Stanton
PrzekładSzymon Holcman
Wydawca Kultura Gniewu
CyklKolekcja mitów profesora Brownstone’a
ISBN978-83-66128-19-4
Format48s. 190×270mm
Cena44,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Kroniki młodych Indiana Jonesów
[Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur”, Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Na rynku propozycji komiksowych dla starszych dzieci (czy, jak kto woli, młodszej młodzieży) pojawiła się w Polsce bardzo ciekawa propozycja. „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a”, jak to mawiał Papcio Chmiel, bawiąc – uczy, a poza tym ma zajmującą fabułę i ładne rysunki.

Konrad Wągrowski

Kroniki młodych Indiana Jonesów
[Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur”, Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa” - recenzja]

Na rynku propozycji komiksowych dla starszych dzieci (czy, jak kto woli, młodszej młodzieży) pojawiła się w Polsce bardzo ciekawa propozycja. „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a”, jak to mawiał Papcio Chmiel, bawiąc – uczy, a poza tym ma zajmującą fabułę i ładne rysunki.

Joe Todd Stanton
‹Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur
Tytuł oryginalnyArthur and the Golden Rope
Scenariusz
Data wydania23 sierpnia 2019
RysunkiJoe Todd Stanton
PrzekładSzymon Holcman
Wydawca Kultura Gniewu
CyklKolekcja mitów profesora Brownstone’a
ISBN978-83-66128-19-4
Format48s. 190×270mm
Cena44,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Pomysł jest prosty. Autor cyklu Joe Todd Stanton zaprasza młodego czytelnika do siedziby niejakiego profesora Brownstone’a. Ten z radością udostępnia zwiedzającemu bezcenne zbiory zgromadzone w rodzinnym skarbcu. Wygląda na to (o ile możemy to stwierdzić po dwóch wydanych albumach), że każdy kolejny tom będzie opowieścią o jednym z przodków Brownostone’a i historią pozyskania jednego z artefaktów. A przy okazji wycieczką do świata jednej z ziemskich mitologii.
Tom pierwszy, „Artur i Złoty Sznur”, opowiada o ciekawym świata i poszukującym przygód chłopcu z Islandii, mającemu dodatkowo talent do widzenia magicznych stworzeń, jak wróżki czy gobliny. Artur (bo tak ma na imię bohater) pewnego dnia jest świadkiem jak wielki wilk pustoszy jego rodzinne miasto, niszcząc żar wielkiego ognia, który do tej pory w mroźne dni ogrzewał osadę. Jak się okazuje, jedynym sposobem by ponownie rozniecić ogień jest dotarcie do krainy bogów i poszukanie wsparcia u boga z młotem w dłoni, który może wydawać rozkazy niebu. Artur jest jedynym mieszkańcem miasta, który wyszedł z walki z wilkiem bez obrażeń, on więc wyrusza w podróż.
Nie trzeba być bardzo obytym w mitologii nordyckiej, by w wilku rozpoznać Fenrira, a w bogu z młotem – Thora. Artur stanie się więc przy okazji przewodnikiem młodego czytelnika po świecie wikińskich mitów. Mitów przetworzonych, ale jednak zachowujących podstawowe elementy znane z nordyckich legend. Jest więc „Artur i Złoty Sznur” nie tylko zajmującą opowieścią przygodową, ale też stanowi zachętę do poszukania więcej informacji o Fenrirze, Thorze, Lokim, Odynie i reszcie Midgardzkiej ekipy.

Joe Todd Stanton
‹Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa
Tytuł oryginalnyMarcy and the Riddle of the Sphinx
Scenariusz
Data wydania15 kwietnia 2020
RysunkiJoe Todd Stanton
PrzekładSzymon Holcman
Wydawca Kultura Gniewu
CyklKolekcja mitów profesora Brownstone’a
ISBN978-83-66128-34-7
Format48s. 190×260mm
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Marcy, bohaterka drugiego tomu („Marcy i Zagadka Sfinksa) , to zupełne przeciwieństwo Artura. Jest jego córką, ale po ojcu nie odziedziczyła odwagi, czy żądzy przygód. Artur nie jest z tego powodu zachwycony, ale oczywiście nie chce córki ranić, rusza więc na kolejną wyprawę sam. Marcy po namyśle stwierdza, że nie jest to najmądrzejsza decyzja ojca, który nie jest już najmłodszy i nie najlepiej sobie radzi z misjami poszukiwawczymi. Dziewczyna przełamuje więc lęk i sama rusza w drogę na pomoc ojcu. Dokąd? Tego łatwo się domyślić – oczywiście do Egiptu, gdzie będzie musiała stawić czoło Sfinksowi oraz włączyć się w rozgrywkę między bogiem słońca Ra i bogiem wiedzy i księżyca Totem, w której główną rolę odegra magiczne Oko Ra.
Z powyższych opisów jasno chyba wynikają główne atuty cyklu „Kolekcji mitów profesora Brownstone’a”. Połączenie przygodowej fabuły (przywodzącej na myśl młodociane wersje przygód Indiany Jonesa), dynamicznej akcji, egzotyki odległych krain z mitologicznymi historiami sprawia dużą przyjemność lektury nie tylko dla dziecięcego czytelnika, ale może spodobać się dorosłemu. A dodatkowo, w sposób nieinwazyjny, budzi zainteresowanie mitami i legendami, zachęcając do poszerzania swej wiedzy i porównywania komiksowych historii z oryginalnymi opowieściami. Komiksy są przy tym bardzo ładnie zilustrowane – przejrzyście, może bez jakiegoś hiperrealizmu, ale z dbałością o szczegóły i tło, a przede wszystkim ubrane w piękną paletę wyrazistych barw. Słowem – magicznie i inspirująco. Warto z pewnością czekać na kolejne tomy.
koniec
10 lipca 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zmiana kursu
Marcin Knyszyński

4 III 2024

Trzeci tom zbiorczej edycji „Przygód Tintina” od Egmontu zawiera cztery kolejne odcinki przygód młodego reportera, chyba najsłynniejszej postaci w historii belgijskiego komiksu. Jesteśmy w czasach świetności Tintina - autor komiksu, legendarny Hergè, pomimo trudnych warunków i ograniczonej swobody twórczej (mamy lata 1939-1943) wprowadził bohatera w jego „złoty wiek”.

więcej »

Piękna baja!
Dagmara Trembicka-Brzozowska

3 III 2024

Oto kolejna publikacja z imprintu Krótkie Gatki, która nie dość, że jest śliczna, to jeszcze trafia do kategorii mądrych bajek.

więcej »

Kobieta ich bije
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

2 III 2024

Krasnoludy w Świecie Akwilonu zrzeszają się w pięciu bractwach. Do tej pory poznaliśmy wszystkie, poza jednym – Bractwem Tarczy. Teraz czas to nadrobić w albumie „Tiss z Bractwa Tarczy”.

więcej »

Polecamy

Superheroizm psychodeliczny

Niekoniecznie jasno pisane:

Superheroizm psychodeliczny
— Marcin Knyszyński

Za dużo wolności
— Marcin Knyszyński

Nigdy nie jest tak źle, jak się wydaje
— Marcin Knyszyński

„Incal” w wersji light
— Marcin Knyszyński

Superhero na sterydach
— Marcin Knyszyński

Nowe status quo
— Marcin Knyszyński

Fabrykacja szczęśliwości
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część druga
— Marcin Knyszyński

Pusta jest jego ręka! Część pierwsza
— Marcin Knyszyński

Superbohater zza biurka
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Kosmiczny redaktor
— Konrad Wągrowski

Statek szalony
— Konrad Wągrowski

Kobieta na szczycie
— Konrad Wągrowski

Przygody Galów za Wielkim Murem
— Konrad Wągrowski

Potwór i cudowna istota
— Konrad Wągrowski

Migające światła
— Konrad Wągrowski

Śladami Hitchcocka
— Konrad Wągrowski

Miliony sześć stóp pod ziemią
— Konrad Wągrowski

Tak bardzo chciałbym (po)zostać kumplem twym
— Konrad Wągrowski

Kac Vegas w Zakopanem
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.