Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 10 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Doris Lessing
‹Drugie opowieści afrykańskie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDrugie opowieści afrykańskie
Tytuł oryginalnyThe Sun Between Their Feet: Collection of African Stories, vol. 2
Data wydania25 lutego 2011
Autor
PrzekładMagdalena Słysz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-7659-333-3
Format304s. 148×210mm
Cena30,—
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Imperium przed zmierzchem
[Doris Lessing „Drugie opowieści afrykańskie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Nie tylko powieści Doris Lessing, ale i jej opowiadania zasługują na uwagę. Te literackie perełki, pełne egzotycznych obrazów, dźwięków i zapachów – przenoszą nas w świat, którego dzisiaj już nie ma. Świat bogatej natury południowej Afryki, zderzający się z brytyjską cywilizacją i jej wiktoriańską obyczajowością. Świat imperium przed zmierzchem.

Joanna Kapica-Curzytek

Imperium przed zmierzchem
[Doris Lessing „Drugie opowieści afrykańskie” - recenzja]

Nie tylko powieści Doris Lessing, ale i jej opowiadania zasługują na uwagę. Te literackie perełki, pełne egzotycznych obrazów, dźwięków i zapachów – przenoszą nas w świat, którego dzisiaj już nie ma. Świat bogatej natury południowej Afryki, zderzający się z brytyjską cywilizacją i jej wiktoriańską obyczajowością. Świat imperium przed zmierzchem.

Doris Lessing
‹Drugie opowieści afrykańskie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDrugie opowieści afrykańskie
Tytuł oryginalnyThe Sun Between Their Feet: Collection of African Stories, vol. 2
Data wydania25 lutego 2011
Autor
PrzekładMagdalena Słysz
Wydawca Albatros
ISBN978-83-7659-333-3
Format304s. 148×210mm
Cena30,—
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Doris Lessing miała 31 lat, gdy wyjechała na stałe z Rodezji do Wielkiej Brytanii. „Drugie opowieści afrykańskie” są wyborem jej opowiadań pochodzących ze zbiorów opublikowanych w latach 1957-1972, gdy autorka była już uznaną pisarką. Do nowego kraju przywiozła ze sobą wiele wspomnień z przeszłości, które zainspirowały jej wczesną literacką twórczość. Afrykańskim motywom zawartym w jej opowiadaniach towarzyszy zatem wiele wątków zaczerpniętych z życia pisarki.
Opowiadania są w założeniu literackimi miniaturami, ale pióro Doris Lessing czyni je nad wyraz pojemnymi – są pełne epickiego rozmachu, barwnych opisów afrykańskiego krajobrazu i wyrazistych portretów postaci. Wszyscy bohaterowie opowiadań to mieszkający w południowej Afryce Brytyjczycy. Każdy z nich przyjechał tutaj pełen nadziei na założenie dobrze prosperującej farmy i dorobienie się majątku. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego przy tak żyznej ziemi i pełnej bogactw naturze. Nie było jednak łatwo radzić sobie na prowincji, w obcym klimacie, gdy mieszka się w prymitywnych warunkach, w izolacji od innych, dosłownie „na końcu świata”. Rodzi się tęsknota za rodzinnymi stronami (przejmująco opisana w opowiadaniu „Smaki wygnania”), gorycz z powodu zmarnowanej młodości („Lucy Grange”) i frustrujące poczucie, że życie przecieka miedzy palcami, nie przynosząc nadziei na odmianę losu („Zmiana klimatu”, „Ten nowy”). Szczególnego znaczenia nabierają wtedy pełne emocji relacje pomiędzy starszym a młodszym pokoleniem (wzruszający „Lot”). Tymczasem młodym, urodzonym już w Afryce wcale nie jest łatwiej. Doznają poczucia zagubienia, gdy próbują pogodzić wyniesione z domu surowe prawa wiktoriańskiej moralności z poczuciem wolności, które daje im ich własna młodość i rodzima afrykańska obyczajowość (opowiadania: „Co powiedział” i „Droga do wielkiego miasta”). Nie brakowało zresztą wtedy w Afryce ludzi wyjętych spod prawa, ale niepozbawionych dobrych manier, o czym świadczy historia „Mężczyzny, który się nie żenił”. W opowiadaniach pojawiają się także wątki znane z powieściowej twórczości Doris Lessing: opowiadanie „Szpiedzy, których znałam” wydaje się być postscriptum do cyklu „Dzieci przemocy”, zaś „Rośliny i dziewczęta” o nierozumianym przez nikogo, (upośledzonym?) Fredericku i jego inności można odczytać jako swego rodzaju zapowiedź dużo późniejszej książki „Piąte dziecko”.
Warto zwrócić uwagę na frapujące opisy afrykańskiej przyrody obecne niemal w każdym opowiadaniu. Doris Lessing zamienia obrazy w prozę z dbałością o szczegóły. Obserwuje otaczający świat uważnie i z fotograficzną precyzją, o czym można się przekonać czytając dwie historie, których bohaterami są zwierzęta („Sylwetki na tle słońca” i „Opowieść o dwóch psach”). Zaś „Mały atak szarańczy” szokuje tempem zmieniających się obrazów i opisem bezpowrotnych zniszczeń. To opowiadanie może być także kluczem do wyjaśnienia, jak to się stało, że nie wszyscy Europejczycy przybywający do Afryki, dorobili się majątku i doczekali dostatniego życia. Z pozoru przyjazna natura nader często okazywała się być okrutna, za co osadnicy płacili wysoką cenę.
„Drugie opowieści afrykańskie” to znakomity epicki portret życia Brytyjczyków mieszkających przed stu laty w południowej Afryce. Ich życie codzienne wypełniała praca na farmie i życie towarzyskie, usilnie naginane do reguł obowiązujących w wyższych sferach w ich rodzimym kraju. Spod pióra Doris Lessing wyłania się obraz ludzi samotnych, często słabych, zmagających się z przerastającymi ich problemami, a nierzadko przegranych („List z domu”). Chciano widzieć w nich triumfujących kolonizatorów i zdobywców nowych terytoriów na chwałę swojego imperium. „Drugie opowieści afrykańskie” Doris Lessing stanowią swoiste świadectwo początku jego zmierzchu.
koniec
6 kwietnia 2011

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Przeczytaj to jeszcze raz: Pierwsze koty… to znaczy psy – za płoty
Sebastian Chosiński

10 VIII 2022

Choć zdecydowaną większość swoich śledztw komisarz Maigret prowadził w Paryżu, to jednak od czasu do czasu Georges Simenon wysyłał go także na prowincję. W „Żółtym psie” policjantowi ze stolicy przychodzi rozwikłać zagadkę dziwnych i niebezpiecznych zdarzeń rozgrywających się w leżącym nad Atlantykiem miasteczku Concarneau.

więcej »

Krótko o książkach: Siła więzi
Joanna Kapica-Curzytek

9 VIII 2022

„Kufer tajemnic” to powieść obyczajowa osnuta wokół motywu odkrywania rodzinnych tajemnic. Powieść pozwala też dostrzec, jak bardzo w ciągu ostatnich dziesięcioleci zmieniło się życie kobiet.

więcej »

Przeczytaj to jeszcze raz: Kraj strachów dziecinnych
Dawid Kantor

8 VIII 2022

Idąc tropem Stephena Kinga, Dan Simmons w „Letniej nocy” kreśli kameralne amerykańskie miasteczko z dziećmi jako bohaterami i grozą w tle. Autor „Terroru” i tym razem stworzył znakomity horror, choć radykalnie różny od tego zlokalizowanego w lodach Arktyki.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Dystopia
— Joanna Kapica-Curzytek

Esensja czyta: Czerwiec 2012
— Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Michał Kubalski, Daniel Markiewicz, Konrad Wągrowski

Martha buntowniczka
— Joanna Kapica-Curzytek

Rodzina, ach, rodzina
— Michał Foerster

Nie do końca proste historie
— Michał Foerster

Tegoż autora

Długa powieść o zabijaniu
— Joanna Kapica-Curzytek

Dysfunkcjonalna rodzina, dysfunkcjonalny kraj
— Joanna Kapica-Curzytek

Wiele burz
— Joanna Kapica-Curzytek

Pomiędzy obowiązkiem a głosem serca
— Joanna Kapica-Curzytek

Dokonywanie wyboru
— Joanna Kapica-Curzytek

Kultura potrzebna światu
— Joanna Kapica-Curzytek

Na pełnych obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Wojna niezmiennie przeraża
— Joanna Kapica-Curzytek

Przyrzeknij mi, że wyjaśnisz, co się stało…
— Joanna Kapica-Curzytek

Podróż intelektualna
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.