Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

José Homs, Zidrou
‹Shi #3: Revenge›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułShi #3: Revenge
Tytuł oryginalnyRevenge!
Scenariusz
Data wydania27 lutego 2020
RysunkiJosé Homs
PrzekładJakub Syty
Wydawca Taurus Media
CyklShi
ISBN978-83-65465-51-1
Format56s. 215×290mm; oprawa twarda
Cena45,—
Gatuneksensacja
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Zemsta skarmiona gniewem
[José Homs, Zidrou „Shi #3: Revenge” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Po cudownym – całkiem dosłownie – ocaleniu z pożaru, Jay i Kita zostają uznane za zmarłe, co oznacza, że wreszcie są wolne. I mogą wykorzystać swój gniew, aby zemścić się na sprawcach swoich cierpień.

Agata Włodarczyk

Zemsta skarmiona gniewem
[José Homs, Zidrou „Shi #3: Revenge” - recenzja]

Po cudownym – całkiem dosłownie – ocaleniu z pożaru, Jay i Kita zostają uznane za zmarłe, co oznacza, że wreszcie są wolne. I mogą wykorzystać swój gniew, aby zemścić się na sprawcach swoich cierpień.

José Homs, Zidrou
‹Shi #3: Revenge›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułShi #3: Revenge
Tytuł oryginalnyRevenge!
Scenariusz
Data wydania27 lutego 2020
RysunkiJosé Homs
PrzekładJakub Syty
Wydawca Taurus Media
CyklShi
ISBN978-83-65465-51-1
Format56s. 215×290mm; oprawa twarda
Cena45,—
Gatuneksensacja
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
„Wspaniali Erie” zaczynają pociągać za sznurki – wykorzystując zdobyte w Alkowie kompromitujące zdjęcia, żądają od grzeszników sowitej zapłaty, by sfinansować budowę floty, mogącej przywrócić Zjednoczonemu Królestwu władzę nad zamorskimi koloniami. Królowa Wiktoria, obserwująca ich poczynania już od pewnego czasu, wręcz nie posiada się z drapieżnej radości. W międzyczasie Jay i Kita jak dwie boginie zemsty przemykają przez Londyn i znajdują swoich oprawców. Była lady Winterfield nie przypomina już dobrze ułożonej młodej damy – ze zdobiącym plecy wizerunkiem „oni” oraz z pomocą trójki sierot może wszystko. A przynajmniej tak się wydaje.
„Revenge” jest przedostatnim tomem tetralogii „Shi”, napisanej przez Zidrou i narysowanej przez José Homsa – nic więc dziwnego, że akcja znacząco się już zagęszcza, wiele mrocznych sekretów wychodzi na jaw, a William, brat Jay, zdecydowanie powinien przestać pić. Nie oznacza to jednak, że mamy do czynienia z częścią nadmiernie przegadaną czy gęstą od szybko wciskanych wyjaśnień niektórych wątków, aby zrobić miejsce na wielki finał. Nie, nie – pod tym względem Zidrou doskonale panuje nad opowiadaną historią. Przekazuje nam jak na razie idealnie odmierzone dawki informacji, abyśmy się nie pogubili, ale dowiadywali, o co właściwie chodzi w „Shi” oraz – wciąż przebierali nóżkami z niecierpliwości, ponieważ czwartego tomu to nawet w zapowiedziach jeszcze nie ma. Co ciekawe, tym razem nie dostajemy przebitek do XXI wieku – o tym, co wiąże wiek XIX z naszą współczesnością dowiemy się w finałowej części.
Elementy nadprzyrodzone dodają całości smaczku – w tym tomie w końcu przeczytamy o znaczeniu tatuażu Kity, Senseia, a teraz również i Jay. W kwestiach paranormalnych robi się nieco gęściej, tytułowe „shi” (死) zaś coraz bardziej nabiera na znaczeniu, tak samo jak demoniczne „oni”.
Wizualnie „Revenge” wciąż jest ucztą dla oka – pod względem projektów postaci, teł, prowadzenia narracji czy kolorystyki. Dużo lepiej niż w poprzednich częściach wypada biedna część Londynu – tym razem pokazywana głównie za dnia, z większą liczbą szczegółów. Emocje bohaterów zostały pokazane wyraziście, Homs pokusił się o większy dramatyzm niektórych z kadrów. Atmosfera, w końcu, robi się coraz bardziej napięta, a ostatnia strona komiksu zostawia nas w naprawdę interesującym momencie. Nic więc dziwnego, że grafik postanowił trochę się naszym kosztem tutaj zabawić.
Osadzona w XIX-wiecznej Anglii praca duetu Zidrou i Homs jest pełna elementów sensacyjnych i nadprzyrodzonych, bawi i wciąga. Kolejne perypetie dwóch sprzeciwiających się społecznemu, imperialnemu status quo kobiet skupiają naszą uwagę, a tocząca się w tle „wielka polityka” wciąż nie do końca zazębia się z ich walką o sprawiedliwość. „Revenge”, jak wskazuje tytuł, to jednak opowieść o zemście oraz odzyskiwania kontroli nad własnym życiem i przyszłością.
Plusy:
  • piękny, bogaty rysunek
  • wciągająca, interesująca historia
  • odzyskiwanie sprawczości przez bohaterki
  • interesujące elementy paranormalne
Minusy:
  • brak konkretnej daty premiery tomu 4. (tak, to ważne!)
  • nadmierna orientalizacja Japonii (skoro korzystamy z folkloru, róbmy to do końca)
koniec
12 września 2022

Komentarze

13 IX 2022   11:17:39

Przecież tom 4 jest dostępny od ponad roku: https://www.gildia.pl/komiksy/484931-shi-4-wiktoria. Akurat tu Taurus nie dał ciała.

14 IX 2022   19:04:32

Seria o XIX - wiecznych SJW... Tak bardzo przeładowana ideologią, że z tomu na tom w coraz większym stopniu staje się swoją własną karykaturą. Całość ratują znakomite rysunki.

15 IX 2022   20:18:14

Co to jest "nadmierna orientalizacja Japonii"? Brzmi jak "nadmierna amerykanizacja Nowego Jorku" albo "nadmierna tolkienizacja Śródziemia".

Zdanie "skoro korzystamy z folkloru, róbmy to do końca" też brzmi dość tajemniczo, by nie rzec mętnie...

Końcówka tekstu zdecydowanie wymaga korekty.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

99 i 2 piesełki
Agata Włodarczyk

2 XII 2022

Sprytne, współpracujące zwierzęta, okrutna, zafiksowana na modowej obsesji kobieta, dwóch przygłupich pomocników i zamartwiająca się rodzina – disneyowskie „101 Dalmatyńczyków” miało wszystko, co młody (i starszy) widz chciał obejrzeć na ekranie. A jak wypada w komiksie?

więcej »

Wszystko bierze się skądś
Agata Włodarczyk

1 XII 2022

Pełne zaciekawienia pytanie „jak to się stało, że tak się od siebie różnimy” towarzyszyło ludziom od zawsze. Na przestrzeni dziejów próbowano na różne sposoby na nie odpowiedzieć, nikt jednak nie zrobił tego tak, jak Charles Darwin.

więcej »

Ostatni występ kwartetu
Tomasz Nowak

30 XI 2022

Jak dotąd wszystko idzie zgodnie z planem Orwooda. A jednak znowu górę bierze zdrada. To, kto ostatecznie zatriumfuje przestaje mieć znaczenie, skoro wszyscy okazują się kłamcami i oszustami.

więcej »

Polecamy

Zielone koszmary

Niekoniecznie jasno pisane:

Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński

To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński

Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński

Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński

Samotni wśród bliskich
— Marcin Knyszyński

Gdy zło zwycięża…
— Marcin Knyszyński

Więksi niż życie
— Marcin Knyszyński

Na pradawne zastępy Hoggotha!
— Marcin Knyszyński

Zawsze będą nas nienawidzić
— Marcin Knyszyński

Oda do wyobraźni
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Zemsta jest słodka
— Paweł Ciołkiewicz

Tegoż twórcy

Miłość i zdrada
— Paweł Ciołkiewicz

Władza nad kobietami
— Paweł Ciołkiewicz

Dwie panie w tarapatach (nie licząc Pickles)
— Paweł Ciołkiewicz

Tegoż autora

99 i 2 piesełki
— Agata Włodarczyk

Wszystko bierze się skądś
— Agata Włodarczyk

Nauka jest piękna
— Agata Włodarczyk

Ekscentryczność, dobra zabawa i naiwność w jednym
— Agata Włodarczyk

Trochę inny kryzys tożsamości
— Agata Włodarczyk

Ta, która ocaliła tysiące
— Agata Włodarczyk

Notatki z podróży
— Agata Włodarczyk

I dlatego chodzenie na terapię to dobry pomysł
— Agata Włodarczyk

Nikt tęsknić nie będzie
— Agata Włodarczyk

Na tropie seryjnego mordercy
— Agata Włodarczyk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.