Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Feliks W. Kres
‹Pani Dobrego Znaku. Wieczny pokój›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPani Dobrego Znaku. Wieczny pokój
Data wydania26 listopada 2021
Autor
Wydawca Fabryka Słów
CyklKsięga Całości
ISBN978-83-7964-668-5
Format432s. 125×195mm; oprawa zintegrowana
Cena49,90
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Tryby historii
[Feliks W. Kres „Pani Dobrego Znaku. Wieczny pokój”, Feliks W. Kres „Pani Dobrego Znaku. Wieczne Cesarstwo” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Kolejny tom „Księgi Całości” – „Pani Dobrego Znaku” – to okazja by odwiedzić następną krainę Szereru, a przy tym najlepiej jak do tej pory napisana część cyklu.

Beatrycze Nowicka

Tryby historii
[Feliks W. Kres „Pani Dobrego Znaku. Wieczny pokój”, Feliks W. Kres „Pani Dobrego Znaku. Wieczne Cesarstwo” - recenzja]

Kolejny tom „Księgi Całości” – „Pani Dobrego Znaku” – to okazja by odwiedzić następną krainę Szereru, a przy tym najlepiej jak do tej pory napisana część cyklu.

Feliks W. Kres
‹Pani Dobrego Znaku. Wieczny pokój›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPani Dobrego Znaku. Wieczny pokój
Data wydania26 listopada 2021
Autor
Wydawca Fabryka Słów
CyklKsięga Całości
ISBN978-83-7964-668-5
Format432s. 125×195mm; oprawa zintegrowana
Cena49,90
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Oto książka, której pierwsze trzy czwarte czytałam zainteresowana odkrywaniem przez autora mechanizmów wojny i w przyjemnym poczuciu obcowania z fikcją. A potem, pomiędzy jednym a drugim rozdziałem, bitwy, polityczne ambicje, bohaterstwo i podłość stały się jak najbardziej realne i bliskie, a termin „orre seg gever” używany przez bohaterów powieści w odniesieniu do sił mających samym swoim istnieniem wiązać przeciwnika, nagle przestał oznaczać armie i floty Szereru, a zaczął – głowice nuklearne.
O wszelkim eskapizmie mogłam zatem zapomnieć, choć przynajmniej „Pani Dobrego Znaku” okazała się dla mnie – a więc osoby nieczytującej pozycji historycznych – lekcją, aby na wojnę patrzeć w szerokiej perspektywie. Do tej pory nie przeczytałam żadnej innej powieści fantasy, której autor przedstawiłby ten temat tak całościowo. Owszem, autorzy lubują się w bitwach, czasem dodają nieco polityki. W „Pani Dobrego Znaku” Kres opisuje nie tylko stronę stricte militarną (uwzględniając też takie kwestie jak szkolenie czy zaopatrzenie wojsk), ale także ekonomiczną i psychologiczną. Wszystko ma znaczenie – zarówno wielka machina tworząca „zaplecze” dla realizowanych działań, jak i to, by na odpowiednich pozycjach znaleźli się odpowiedni ludzie. O zwycięstwie lub porażce zdecydować mogą tak różne rzeczy, jak warunki pogodowe, ale też gesty i symbole. Znaczenie ma oczywiście dotychczasowa historia Szereru i kwestie etniczne.
Podoba mi się to, jak Kres podszedł do stworzonego przez siebie świata, ile namysłu i pracy włożył w to, aby jego wizja była spójna. Rozumiem, że niektórych czytelników cała ta podbudowa oraz opisy ruchów wojsk mogą znudzić – dla mnie było to ciekawe. Cieszę się, że autor umieścił akcję tego tomu w Dartanie, do tej pory znanym jedynie ze wzmianek. Za zaletę uważam, że wraz ze zmianą krainy zmienił się też klimat. „Pani…” nie jest tak ponura jak „Grombelardzka legenda”, choć jeśli się głębiej zastanowić, to wydarzenia opisane w tym tomie wiążą się ze śmiercią największej liczby ludzi.

Feliks W. Kres
‹Pani Dobrego Znaku. Wieczne Cesarstwo›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPani Dobrego Znaku. Wieczne Cesarstwo
Data wydania11 lutego 2022
Autor
Wydawca Fabryka Słów
CyklKsięga Całości
ISBN978-83-7964-738-5
FormatePub, Mobipocket
Cena48,68
Gatunekfantastyka
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Zgadzam się z Miłoszem, że dobrym pomysłem było przedstawienie konfliktu z obydwu stron. Po jednej stoi Ezena, tytułowa pani Dobrego Znaku, po drugiej – między innymi – znana z „Północnej granicy” Tereza. Z uwagi na naszą wspólną historię, sympatię budzą Dartańczycy dążący do odzyskania niepodległości. Starania owe są jednak okupione śmiercią tysięcy ludzi, w tym zwykłych wieśniaków i mieszczan, których jedyną „winą” było to, że mieszkali w rejonie, którego spustoszenie miało osłabić morale przeciwnika i pozbawić go źródeł dochodu. Ustami cesarskiego namiestnika Kres przedstawia także pytania o przyszłość tej krainy. Dartan przecież nie upadł bez powodu.
„Panią Dobrego Znaku” uważam za najdojrzalszą i zarazem najsprawniej napisaną z dotychczas wznowionych tomów „Księgi Całości”. Narracja jest bardziej płynna i spójna, a pierwszoplanowi bohaterowie zostali nakreśleni wystarczająco dokładnie, by przekonać do siebie czytelnika. Ezena przypadła mi do gustu bardziej niż Karenira z „Grombelardzkiej…”, choć i ona miewa napady dziwacznych nastrojów – tyle dobrze, że potrafi je powściągać, kiedy nie może sobie na nie pozwolić. W porównaniu z tomem poprzednim złośliwych uwag o kobietach jest dużo mniej, a i czasem któremuś z mężczyzn w głowie zaświta, że on także nie jest bez wad. Zresztą, w „Pani…” to kobiety są głównymi rozgrywającymi. Zawiązanie akcji uważam za nieco zbyt długie (cały „Wieczny pokój” jest w zasadzie prologiem do wydarzeń z „Wiecznego cesarstwa”), ale przynajmniej odpowiednio odmalowane zostały tam tło i kluczowe postaci.
Żałuję, że czytelnik nie dowiaduje się wiele więcej o Szerni – podobne wyjaśnienia co Ezena słyszeli bohaterowie „Króla bezmiarów” i „Grombelardzkiej legendy”. Czy jednak Przyjęci nie mylą się w swych rachubach, a ich wiara w przewidywalność siły wiszącej nad kontynentem nie są cokolwiek na wyrost? Mam nadzieję, że dowiem się tego z kolejnych tomów.
PS. Niektórzy narzekają na dzielenie kolejnych części na podtomy, mnie jednak nowe wydanie podoba się pod względem edycyjnym – spójna szata graficzna, nie do końca odzwierciedlające opisy z książek, ale przyzwoicie narysowane grafiki okładkowe, udane ilustracje wewnętrzne. Szkoda, że jakość druku nie jest zbyt dobra, wystarczy dłużej przytrzymać i rozmazuje się pod placami.
koniec
6 marca 2022

Komentarze

07 V 2022   00:33:53

Chciałam się tutaj pożegnać, bo to ostatnia moja recenzja na Esensji. Długo się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że cóż, nasze drogi się rozchodzą.

Dziękuję czytelnikom, którzy towarzyszyli mi przez te lata.

Chciałabym w przyszłości publikować publicystykę "okołoksiążkową" na swojej stronie autorskiej, ale nie wiem, czy to prędko nastąpi, bo muszę poprosić kogoś, aby mi pomógł z layoutem.

07 V 2022   19:13:11

Dzięki również i powodzenia!

07 V 2022   22:44:49

Do następnego razu!

08 V 2022   17:31:02

Dziękujemy. Mam nadzieję, że przynajmniej opowiadania będziesz dalej tu podrzucać.

09 V 2022   23:36:02

Dziękuję za życzenia i pozdrowienia!

Co do opowiadań - stanowczo za mało ich piszę :D, na publikację czeka tylko jedno, kolejne chyba od lat paru rozgrzebane w połowie. Już już miałam się zbierać z sobie z pisaniem kolejnego, ale wybuch wojny mnie rozbił. Chciałabym mieć taką łatwość snucia historii, a nie męczyć się nad każdym akapitem.

10 V 2022   00:26:53

Red. Beatrycze wykonała kawał dobrej roboty na odcinku fantasy i nie tylko. Wielka szkoda, że to ostatnia recenzja.

10 V 2022   11:40:53

Dziękuję raz jeszcze. Miło jest czytać takie opinie ze strony stałych czytelników.

21 VI 2022   10:50:21

Moja rozbudowana o nowe i archiwalne recenzje (a także nieco poprawiona) stronka już jest dostępna :)

https://beatryczenowicka.malopolska.pl/

Wrzuciłam na nią pięć nowych recenzji oraz przeniosłam też recenzje i artykuły z Esensji (bez cyklu o teledyskach, większości odcinków "po trzy" oraz jednej recenzji książkowej jakiegoś niefantastycznego niszowego wydania mizernej książki). Starsze teksty raz jeszcze przeczytałam i poprawiłam wcześniej przegapione błędy, czasem zmieniłam nieco oceny, czasem połączyłam minirecenzje kolejnych tomów cyklu w jedno itp. dodałam też informacje odnośnie wydań cykli w Polsce, jeśli np. recenzowałam tylko pierwszy tom. Zaktualizowałam listę godnych uwagi książek fantasy.

Przez ostatni miesiąc zajęta byłam stroną, w międzyczasie uzbierał mi się stosik zaległości a na nim nowy Rak, wznowienia Kresa oraz kilka innych książek. Zamierzam publikować ich recenzje na swojej stronie w przyszłości.

Była to swego rodzaju podróż przez wspomnienia, uzbierało się tych książek opisanych bądź wspomnianych ponad 550 w 503 artykułach. Esensji zawdzięczam motywację do tego wszystkiego.

Pozdrawiam i zapraszam do lektury!

PS. Uspokajam, że nie zamierzam regularnie zarzucać komentarzy pod Esensją informacjami o aktualizacji strony, pomyślałam jednak, że tutaj dam znać ten raz.

21 VI 2022   21:21:53

@ Beatrycze
Hej! Liczba 550 robi wrażenie, trzeba będzie zerknąć w wolnej chwili, pozdro :)

22 VI 2022   23:31:52

:) Zapraszam!

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zbrodnie w stylu retro: Zbrodnia bez trupa
Sebastian Chosiński

3 VII 2022

„Drugie wydanie powieści”, czyli środkowa część kryminalnej trylogii Romana Orwid-Bulicza o sprawach prowadzonych przez komisarza Śliwińskiego, jest lepsza od swojej poprzedniczki, ale słabsza od kończącej cały cykl. I to chyba najlepsze rozwiązanie dla czytelnika, który dotarłszy do finału całej historii, nie będzie czuł rozczarowania.

więcej »

PRL w kryminale: Skazany na śmierć
Sebastian Chosiński

1 VII 2022

Dzisiaj takie zjawisko już nie istnieje. Prasa codzienna nie drukuje powieści w odcinkach. Ale jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku były one czymś najzupełniej naturalnym. Dla wielu gazet stawały się niemalże gwarancją sukcesu. Czasami nawet na łamy regionalnych tytułów trafiały interesujące teksty. Przykładem tego „Nie chcę umierać!” Krzysztofa T. Rosy z 1959 roku.

więcej »

Ziemia obca, lecz swoja
Sebastian Chosiński

30 VI 2022

W momencie kiedy zostały już przetłumaczone na język polski wszystkie wydane w postaci książek teksty beletrystyczne Izraela Joszuy Singera, warto zapoznać się z nimi właśnie zgodnie z chronologią publikacji. A więc po „Perłach” – debiutanckim tomie opowiadań – sięgnąć po pochodzący z 1925 roku zbiór „Na obcej ziemi”. A dopiero potem po jego wyśmienite powieści. W ten sposób łatwiej będzie nam dostrzec i docenić eksplozję talentu żydowskiego pisarza.

więcej »

Polecamy

Seksapokalipsa

W podziemnym kręgu:

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Pan życia i śmierci
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Historia z dawna zapowiadana
— Jakub Gałka

Tegoż twórcy

Górska kraina deszczu, niepowodzeń, sępów i złych kobiet
— Beatrycze Nowicka

Gdzie uczciwość to grzech śmiertelny
— Beatrycze Nowicka

Pod niebem Szereru
— Beatrycze Nowicka

Esensja czyta: Sierpień 2014
— Miłosz Cybowski, Konrad Wągrowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jacek Jaciubek, Daniel Markiewicz

Historia z dawna zapowiadana
— Jakub Gałka

Biegający po górach babochłop
— Miłosz Cybowski

Morskie opowieści o ciekawszej treści
— Miłosz Cybowski

Baba-herod, czyli jeszcze raz to samo proszę
— Jakub Gałka

Piraci na stałym lądzie
— Jakub Gałka

Ciemno, chłodno i do domu daleko
— Miłosz Cybowski

Tegoż autora

Imperium zwane pamięcią
— Beatrycze Nowicka

Gorzka czekolada
— Beatrycze Nowicka

Kosiarz wyłącznie na okładce
— Beatrycze Nowicka

Bitwy nieoczywiste
— Beatrycze Nowicka

Morderstwa z tego i nie z tego świata
— Beatrycze Nowicka

Z tarczą
— Beatrycze Nowicka

Rodzinna sielanka
— Beatrycze Nowicka

Wiła wianki i to by było na tyle
— Beatrycze Nowicka

Supernowej nie zaobserwowano
— Beatrycze Nowicka

Sen o słodkiej Francji
— Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.