Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 11 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Henryk Jerzy Chmielewski
‹Tytus, Romek i A’Tomek: Księga V›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTytus, Romek i A’Tomek: Księga V
Scenariusz
Data wydania23 kwietnia 2009
RysunkiHenryk Jerzy Chmielewski
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklTytus, Romek i A’Tomek
ISBN987-83-89325-98-3
Format56s. 235×160mm
Cena5,99
Gatunekhumor / satyra
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Tytus, Romek i A’Tomek: Niech plusy nie przysłonią minusów
[Henryk Jerzy Chmielewski „Tytus, Romek i A’Tomek: Księga V” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Po zwiedzeniu przez Tytusa, Romka i A’Tomka najdalszych zakątków Polski i wyprawie w kosmos przyszedł wreszcie czas na wizytę w krajach obozu kapitalistycznego. Taka kolejność nie powinna dziwić – w krajach demokracji ludowej często wyjazd na Zachód bywał trudniejszy od lotu na orbitę.

Konrad Wągrowski

Tytus, Romek i A’Tomek: Niech plusy nie przysłonią minusów
[Henryk Jerzy Chmielewski „Tytus, Romek i A’Tomek: Księga V” - recenzja]

Po zwiedzeniu przez Tytusa, Romka i A’Tomka najdalszych zakątków Polski i wyprawie w kosmos przyszedł wreszcie czas na wizytę w krajach obozu kapitalistycznego. Taka kolejność nie powinna dziwić – w krajach demokracji ludowej często wyjazd na Zachód bywał trudniejszy od lotu na orbitę.

Henryk Jerzy Chmielewski
‹Tytus, Romek i A’Tomek: Księga V›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTytus, Romek i A’Tomek: Księga V
Scenariusz
Data wydania23 kwietnia 2009
RysunkiHenryk Jerzy Chmielewski
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklTytus, Romek i A’Tomek
ISBN987-83-89325-98-3
Format56s. 235×160mm
Cena5,99
Gatunekhumor / satyra
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Książeczka piąta przygód Tytusa, Romka i A’Tomka, nazywana czasem „Podróżą do ćwierć koła świata” jest z jednej strony jednym z najciekawszych albumów tego cyklu, niebywale nasyconym przygodami, z drugiej – uchodzi za zeszycik najbardziej nacechowany promocją socjalistycznej ideologii. I coś w tym jest.
Zacznijmy jednak od tego, że księga V wyróżnia się wśród innych tym, że jej akcja toczy się w bardzo ściśle określonych lokacjach. Przyzwyczajeni do tego, że bohaterowie trafiają do różnych Pif-Paf City, Trapezfików czy na Wyspy Nonsensu, tu z zaskoczeniem musimy stwierdzić, że długa krajoznawcza wyprawa zahacza o tak dobrze znane miasta jak Sztokholm, Londyn, Paryż, Nowy Jork, Miami, chłopcy odwiedzają też Kubę i Krym. Ba! W Londynie nawet widzimy ich na bardzo wiarygodnie i ciekawie oddanym na obrazku Piccadilly Circus i w Hyde Parku. Dodatkowo do książeczki dołożona jest nawet mapa, dokładnie przedstawiająca trasę kursu załogi wannolotu. Oj, budziły te fascynujące miejsca zainteresowanie młodego czytelnika w latach 60. i 70., nawet jeśli nie wszystkie były równie sympatycznie przedstawione.
Bowiem chłopcy najwyraźniej lecą w świat nie tylko po to, by go poznawać, ale również po to, by przekonać się o wyższości naszego ustroju i zapamiętać, że kraje kapitalistyczne mają może swoje plusy, ale rzecz w tym, aby owe plusy nie przysłoniły nam minusów. I choć cieszą oczy ładne wystawy sklepowe w Sztokholmie i Londynie, to jednak gdzie indziej nie jest tak wesoło. W Paryżu bezdomni śpią na ulicy, w Nowym Jorku szaleją gangsterzy i panoszy się nieuczciwa reklama, Miami zamieszkują zaś rasiści. Jak pięknie kontrastują z tym Kuba i Związek Radziecki, gdzie głównym zajęciem dla chłopców są szaleństwo, śpiew i taniec (czy to z brodatymi rewolucjonistami à la Fidel Castro, czy to z płowowłosymi pionierami o uśmiechniętych buziach). Nawet jeśli na Kubie nasi bohaterowie cudem unikają rozstrzelania, wzięci pomyłkowo za imperialistycznych szpiegów.
Wpasowuje się również w to promocja Polski – z naszym krajem wszyscy muszą się liczyć. Naszych granic pilnują inteligentne rakiety (właściwie to są latające wielofunkcyjne roboty), na widok polskiego okrętu wojennego ucieka cała flota NATO, a wśród wystaw sklepowych za granicą widać reklamy polskiej szynki i polskiej kiełbasy1). Nawet swojski proszek Javox jest najlepszy do szorowania wanny.
To jednak tło, bo jak zwykle najbardziej absorbujące są przygody. A wśród nich – nie licząc wspominanych wcześniej miejskich perypetii – mamy wizytę na Biegunie Północnym (ciekawe – to Tytus, niby intelektualnie słabszy od reszty, jako pierwszy orientuje się, że Romek stanął na osi Ziemi), dryfowanie na górze lodowej, pobyt na bezludnej wyspie, marsz przez pustynię. Chłopcy zresztą działają według przygotowanego planu przygód. Czemu jednak z listy zrealizowane zostają tylko dwa punkty „W okowach lodu” i „W trąbie powietrznej”? A co z planowanymi paszczą rekina i mackami ośmiornicy?
koniec
29 lipca 2009
1)Nie pamiętam, czy te kadry pozostały w wydaniach późniejszych (Papcio, jak wiadomo, wciąż przerysowywał swe książeczki) – w dobie kryzysu nie było w smak władzy sugerowanie, że takie produkty są dostępne za granicą, choć nie ma ich w kraju.

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Notatki z podróży
Agata Włodarczyk

10 VIII 2022

Nie każdy, kto mieszkał w obcym kraju, potrafi o nim pisać bez uprzedzeń, uciekać od porównań, celebrować inność i jednocześnie przedstawiać ją jako coś normalnego. Davidowi Camposowi w „Kassumai” się to udało.

więcej »

Finał najdłuższej przygody w historii polskiego komiksu
Maciej Jasiński

9 VIII 2022

Kajtek i Koko w swą kosmiczną podróż wyruszyli 29 kwietnia 1968 roku na łamach „Wieczoru Wybrzeża”, by zakończyć ją ponad cztery lata później, 31 lipca 1972 roku. Ukazało się w sumie niemal 1300 pasków. Rozpoczęte w 2018 roku nowe wydanie w postaci liczących po około 100 stron albumów, właśnie doczekało się finału. W trzy lata wydawnictwu Egmont udało się doprowadzić do końca tę najdłuższą historię, jaką stworzył Janusz Christa.

więcej »

Nawet śmierć może umrzeć
Marcin Knyszyński

8 VIII 2022

„Imperatyw Thanosa” jest kolejnym grubym tomiszczem zbierającym komiksy „kosmosu Marvela” pierwszej dekady obecnego wieku. Otrzymujemy następny wielki rozdział międzygalaktycznej „telenoweli” – warto przed lekturą rozeznać się mniej więcej co wydarzyło się wcześniej. A działo się dużo.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta dymki: Maj-czerwiec 2009
— Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Esensja czyta dymki: Styczeń 2017
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Papcio Chmiel – życie i dzieło
— Joanna Kapica-Curzytek

Esensja czyta dymki: Grudzień 2016
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Esensja czyta dymki: Październik 2016
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch

Uczyć bawiąc, bawić ucząc!
— Paweł Ciołkiewicz

Papcio Chmiel przed narodzeniem Tytusa
— Joanna Kapica-Curzytek

Jak Papcio Chmiel komiksy piracił
— Marcin Osuch

Esensja czyta dymki: Wrzesień 2011
— Esensja

Esensja czyta dymki: Maj 2011
— Esensja

Absolutne rarytasy!
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Do księgarni marsz: Maj 2022
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek, Konrad Wągrowski

Wiekopomne dzieło króla Długouchych
— Konrad Wągrowski

Rzadka koniunkcja planet
— Konrad Wągrowski

Stulecie Stanisława Lema: Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Santorini, wyspa ognia
— Konrad Wągrowski

Stulecie Stanisława Lema: Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Podwodne wykopywanie przybysza z kosmosu
— Konrad Wągrowski

Rozbitkowie ze strumienia nadprzestrzeni
— Konrad Wągrowski

Dziesięciu z Wielkiej Ziemi: Koniec wojny, koniec serii
— Konrad Wągrowski

Dziesięciu z Wielkiej Ziemi: Ciotka chce czerwony haczyk
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.